fredag, april 27, 2012

Joik!

Man lærer så mye nytt hele tiden. eller nytt og nytt, men det dukker liksom opp nye tanker, ideer og synsvinkler. og det er bra! siden sist så er det en tanke som jeg måtte tenke to ganger, og det er hvorfor joiken ble "stemplet" som synd, da kristningen skjedde blant samene. man har jo lest og hørt mye om dette, at den ble brukt til av sjamanen, at den ble brukt til trommereiser, at den ble brukt til avgudsdyrkelse osv. men her om dagen var det noen som sa, bare sånn i forbifarta, at det å ta fra samene joiken, var jo en bit av fornorskningprosessen. at kirken, som på den tiden var statens forlengede arm, prøvde å avskaffe joikingen, for slik å fjerne noe av samekulturen. det var en bra tanke. det kan være du har tenkt den før, helt sikkert. men det har ikke jeg. jeg har ofte prøvd å tenke på det, på "åndelig" sett. tenkt; hvorfor skulle det være synd?! hva var det prestene så i det, for at det skulle avskaffes. men så kan svaret være så enkelt, de ville ha bukt med samekulturen, så måtte de fjerne joikingen. for joiking, er jo en musikkform, som kan brukes til noe godt, og noe dårlig, slik annen sang kan. men hvorfor var prestene da så "innesnødd", at de ikke ba samene bruke det til noe bra?! jo, det må jo ha vært fordi de ikke ville at samene skulle utøve sin kultur. en måte å ta fra samene kulturen, var å ta fra de joiken, og en måte å gjøre det på, var å sende autoritære prester, som fant en lur vri på å fjerne den?!

fy av meg altså. spør du meg, så skulle jeg ønske det vakte noe i oss, som gjorde at vi da virkelig ville bruke joiken til å prise gud med. virkelig vise at kulturen kan staten ikke ta i fra oss, og at joikingen er en kunnskap som gud har lagt ned i vår kultur, som vi kan bruke tilbake for å takke han med. eller joike om hans nydelige skaperverk, som mange av salmene gjør, bare i form av ord. eller formidle kjærligheten mellom menneskene, ved å joike hverandre. mange aksepterer nok det å joike om mennesker, dyr og fjell, men "gud kan man ikke joike". men den greia forstår ikke jeg. vi beskriver jo gud i sangtekster, hvordan han er god, omsorgsfull, kjærlig, nådig og sånn, hvorfor kan vi da ikke joike guds karakter. vi vet jo hvordan han er, og hva hans karakter er. bibelen er jo full av beskrivelser av han. så da bør det vel ikke være noe "problem" det.
så her kommer min oppfordring til deg, joik, joik dine venner, dine kjære, dine dyr, dine vidder, og joik din Gud! han vil elske det!

2 kommentarer:

Anonym sa...

så sant og så bra!!!!!

Anonym sa...

Det er ikke mange år siden det ikke var lov å joike på ungdomskolen i Kautokeino. Midten av 80 tallet.